onsdag, maj 28, 2014

Vurmen för vanligt folk

"Vi har valt vanligt folk. Vi tror att de vet mer än proffspolitiker och avdankade journalister om hur vanligt folk har det," sa SD:s partisekreterare Björn Söder om de två personer som de tänker skicka ner till Bryssel. Det må låta fint och folkligt men det är ändå ett besynnerligt resonemang. Det finns till exempel ingen anledning till varför en, säg, busschaufför i Ängelholm skulle veta mer om hur en bonde i Värmland, en IT-konsult i Sundsvall eller en ensamstående mamma i Skärholmen har det. Inte mer än "en avdankad journalist". Det är ju inte så att alla "vanliga" människor har samma behov, samma krav och befinner sig i samma situation.

Dessutom är det oklart vad det hjälper att man vet "hur vanligt folk har det" när det ska röstas om sanktioner mot Ryssland, frihandelsavtal med Korea och stresstester av banker? Som politiker, i alla fall utanför kommunpolitiken, måste man fatta beslut i globala frågor som oftast är oerhört komplicerade. Att veta vad en liter mjölk kostar på ICA har ingen betydelse då.

Det påminner mig om när jag hörde Stefan Jarl hålla ett föredrag för ett antal år sedan där han sa att det aldrig skulle falla honom in att intervjua experter eller universitetsprofessorer i sina dokumentärer, för de är elitistiska och korrumperade. Bara vanligt folk, som visste hur det verkligen låg till, var välkomna. Men det är absurt. Det finns naturligtvis ingen som helst anledning till varför "mannen på gatan" skulle ge en mer korrekt och opartisk analys av exempelvis klimatförändringar än en professor i dynamisk meteorologi.

Men om Björn Söders ord ska tolkas som SD:s nya policy så får man förmoda att proffspolitikern Jimmie Åkesson snart kommer ersättas med "en vanlig människa", någon som vet hur folk har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar